“Πρώτη στη λίστα, η ελαιοκαλλιέργεια και τα προϊόντα της, η δυναμική αυτή καλλιέργεια που παρουσιάζει δυνατότητες υιοθέτησης σύγχρονων τεχνολογιών. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο Γιώργος Ζαλίδης, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, «οι ελαιώνες της Στερεάς Ελλάδας παρουσιάζουν ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία, όμως, θα πρέπει να αναγνωριστούν με λεπτομέρεια, να αποτυπωθούν και να τονιστούν, με στόχο την αύξηση της δυναμικής των προϊόντων στην αγορά».
Για τον λόγο αυτόν, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τη σύμπραξη στρατηγικών εταίρων, εφαρμόζει εργαλεία Παρατήρησης Γης (όπως δορυφορικές εικόνες) και τεχνολογίες αιχμής, κυρίως τη χρήση της φασματοσκοπίας για την αναγνώριση χαρακτηριστικών του εδάφους και των προϊόντων της ελιάς, μέσω του έργου «Αύξηση της ανταγωνιστικότητας προϊόντων ελαιώνων Στερεάς Ελλάδας (OliveUp)».
Σιαβάστε το πλήρες άρθρο σχετικά με τις δράσεις ψηφιοποίησης της αγροτικής παραγωγής στην Στερεά Ελλάδα, με αναφορές στο έργο OliveUp, στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Ύπαιθρος Χώρα.